Chorvatský Velebit se proslavil díky filmům s Vinnetou

Mnoho rekreantů jezdících do Chorvatska si ani neuvědomuje, jaký klenot jim leží přímo za zády. Pohoří Velebit se totiž zvedá hned nad pobřežím Jaderského moře a jeho vápencové masivy dosahují výšek přes 1 700 metrů nad mořem. 143 kilometrů dlouhé pohoří nemá však jen význam přírodní, ale i kulturní. Vytvářel totiž díky své poloze rozmezí mezi kulturními centry Záhřeb a Dubrovník.


V oblasti pohoří je vyhlášený stejnojmenný národní park. I když se béžovo vápencové masivy vystupující z jehličnatého lesa mohou zdát nehostinné, skrývají nejrůznější druhy rododendronů, protěží a voňavých bylin jako je třeba šalvěj. Ty doplňuje pro oblast nejtypičtější druh hmyzu, motýli. Mezitím se zde ale proplétají kromě typických hadů dokonce i medvědi.

My si však můžeme Velebit spojovat s něčím jiným, se sérii filmů o Vinnetouovi. Ta se totiž z velké části natáčela právě v oblasti pohoří Velebit. To přišlo německé a italské produkci nejvhodnější, aby mohlo co nejlépe imitovat onen divoký západ. Významné pro natáčení filmů bylo jedno z horských sedel, Mali Alan. Dnes do tohoto sedla vede autem sjízdná cesta.

Po stopách filmového Vinnetoua se můžete vydat třeba i do skalního města Tulove Grede, tedy Nugget-tsil pro všechny příznivce mayovek. Ten se nachází přímo nad sedlem Mali Alan. Okolí skal je však silně poznamenané po bojích z 90. let. Stojí tu jak pozůstatek chýše, kterou používali vojáci, tak dlouhá ochranná kamenná zeď podél silnice.

Krásnou túru nabízí i vrchol Ljubičko Brdo (1 326 m n. m.). Tento dlouhý travnatý hřeben končící skalami nabízí jedny z nejkrásnější rozhledů Velebitu vůbec. Z hory je vidět na vrcholky jižního Velebitu, Dabarské skály nebo i na moře.

Vy se můžete podívat také na Více od tohoto autora

Informovat o reakcích
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments