Blíží se akce Ukliďme svět, ukliďme Česko

Nepořádek a odpadky v přírodě

Jak se již stává tradicí, každý rok na jaře (letos 8. dubna 2017) se pustí desetitisíce dobrovolníků do velkého úklidu naší přírody. Tímto dobrovolníci pomůžou nejen přírodě, ale i podpoří čistotu životního prostředí pro své děti, známé, sousedy a také pro svůj dobrý pocit a radost z výsledku.

Na území Česka by se mělo konat přes 1000 akcí. Můžeme je nalézt v obcích a městech, podél komunikací, ale také v lesích, na chráněných územích, v podzemí či na řekách. Městskou záštitu a podporu nad akcí dostaly úklidy například v Brně, České Lípě nebo Teplicích. Zde města poskytují jak pomůcky, tak se postarají i o likvidaci odpadků.

Na víc jak desítkách řek a na dalších podobných místech se pustí do úklidu i vodách z lodí. Budou brázdit řeky na akcích, jako je Čistá řeka Morava, Čištění řeky Ohře, Vltavy, úklidy na Svratce, Lužnici či Metuji. Jinde budou dobrovolníci řeku procházet pěšky podél břehu a odklízet nepořádek. Dle slov RNDr. Petra Kubala, generálního ředitele Povodí Vltavy je jedním z primárních cílů činnosti podniku zlepšování možností všestranného využívání povrchových a podzemních vod. Vltavu by měla zůstat významným místem zdravého životního prostředí a plnohodnotného života lidí. Úklid nemine ani českou loď brázdící světový oceán, La Grace.

Do úklidu se často zapojují školy, a to při úklidu nejen okolí školy, ale i širé přírody kolem. Týká se to například oblasti kolem Prášilského jezera na Šumavě. Do úklidu se i pustí z Mendelovy univerzity v Brně, Střední školy designu a módy v Prostějově či ze základních a mateřských škol po celé zemi.

Akci podporují další spolky. Dle slov generálního sekretáře České unie sportu Jana Boháče ČUS vítá a podporuje tuto formu dobrovolnické iniciativy. Sportovci bývají ve většině měst a obcí za významnou složkou společenského života a snad přispějí ke zlepšení životního prostředí ve svém okolí. „Sportovcům podobné aktivity nejsou cizí“ dodává.

Oficiální podpory letošního ročníku se ujalo Sdružení hasičů Čech, Moravy a Slezska. Dobrovolní hasiči se zapojují do těchto aktivit již přirozeně, protože jejich posláním je i pomoc společnosti. Měsíc před akcí bylo zaregistrováno přes 30 sborů dobrovolných hasičů po celé republice.

K akci se připojily i zoologické zahrady. Ředitel Zoo v Brně, Martin Hovorka říká, že je zoologická zahrada místem, kam chodí převážně rodiny s dětmi. „Proto věříme, že se právě mladí lidé s dětmi do akce zapojí a sami si vyzkouší, jaké to je sbírat po někom odhozené odpadky,“ doplňuje.

Organizátoři akce, tedy Český svaz ochránců přírody vyzývají veřejnost, aby se zapojil každý. Rádi by dosáhli toužebného 1% obyvatelstva ČR. Pro účast stačí udělat první krok, přidat se k úklidu. Ten si může každý vybrat z interaktivní mapy plánovaných akcí na stránkách www.uklidmecesko.cz, kde můžete najít i formulář k vyhlášení dalšího úklidu třeba tam, kde to máte rádi a hryže vám v duši stav tamní přírody.

Vy se můžete podívat také na Více od tohoto autora

Informovat o reakcích
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments