Bieszczady – zapomenutý ráj Evropy

Nádherná příroda, oblast dosud téměř neobjevená. Čisté říčky, travnaté poloniny, zapomenuté vesničky, ve kterých jako by se zastavil čas. Jedno z nejatraktivnějších míst Polska. Hluboké smíšené lesy vyzývající k výletům, překrásné drobné dřevěné stavby. Divočina, v níž žijí i medvědi a zubři. To vše a ještě mnohem víc může turistům nabídnout nejodlehlejší oblast Evropy, polské Bieszczady.

Bieszczady se nacházejí v jihovýchodním Polsku na pomezí Slovenska a Zakarpatské Ukrajiny. Nejvyšším vrcholem pohoří je Tarnica, která dosahuje nadmořské výšky 1 346 metrů. Přírodu východních Karpat zde chrání Národní park Bieszczady, založen v roce 1973. Pro Poláky je oblast známá pro všestranné možnosti rekreace a relaxace, většina jich tam už byla nebo je alespoň zná. Pro cizince jsou ale Bieszczady velkou neznámou a špatně dostupnou oblastí.

Místní gastronomie je plná specialit, ovšem je dost podobná kuchyni naší. I ceny se pohybují na podobné hladině. S poněkud exotičtějšími názvy si v oblasti můžete zakoupit bramborák nebo palačinky. Také pivo v této oblasti není špatné, chutná podobně jako to naše. Je ale potřeba zvyknout si na to, že se v polské kuchyni opravdu hojně používá kopr a najdete jej i v pokrmech, kde byste to jinak nečekali, například v polévkách. Krom množství kopru jsou polévky poctivé a husté a podobají se těm českým. Mezi další pokrmy a pochutiny, které si zde můžete koupit, patří například pirohy plněné nejrůznějšími náplněmi, dokonce bramborovou kaší nebo zelím. Zapékané bagety s houbami nebo něčím jiným je další oblíbený pokrm.

Národní park Bieszczady je třetím největším polským národním parkem. Bukové lesy se v parku vyskytují až do nadmořské výšky 1 150 metrů, kde je nahrazují pastviny porostlé borůvkami a brusinkami, hojné trsy trav a houštiny šedé olše. V parku se nachází 27 druhů východokarpatských rostlin, které jsou v Polsku k vidění pouze zde, karpatský pryček a bílá pšenice jsou dokonce endemity. Dále se zde nachází mnoho druhů mechů, lišejníků, hub a více než 800 druhů cévnatých rostlin. Bohatou faunu parku reprezentují obrovští draví ptáci a velké množství savců. Vzácné druhy savců zahrnují bizony, medvědy hnědé, vlky, rysy a kočky divoké, které se staly symbolem parku. V parku se ale vyskytují také jeleni, divocí kanci, losi, lišky, vydry, jezevci, zubři nebo hucul, plemeno otužilého horského koně. Žije zde též na 130 druhů ptáků, spousta bezobratlých, rozmanité druhy hmyzu, spousta plazů a obojživelníků. Od roku 1993 je park součástí Mezinárodní biosférické rezervace Východní Karpaty, vyhlášenou UNESCO.

Bieszczady - hřeben Połoniny Wetlińske.
Bieszczady – hřeben Połoniny Wetlińske.

Jedním z nejoblíbenějších turistických cílů v Bieszczadech je Polonina Wetliňska. Asi největší důvod pro svou oblíbenost získala tato polonina díky nádherným výhledům, které celý hřeben nabízí. Například z východní strany je k vidění Tarnica, Polonina Caryňska nebo slovenské Bukovské hory. Polonina bere dech, a to v každém ročním období. Za nejkrásnější období je zde ale považován podzim, kvůli široké škále barev. V období inverze lze z poloniny zahlédnout i vzdálenější pohoří.

Ustrzyki Górne, tak se jmenuje osada nacházející se přímo uprostřed Národního parku Bieszczady. Právě díky poloze se osada stala jedním z výchozích bodů pro výšlap na poloniny i vrcholy. Populací sice přesahuje pouhých 100 obyvatel, za zmínku ale stojí zdejší Muzeum historie turistiky v Bieszczadech.

Bieszczady vrchol Tarnica (vlevo, 1346 m).
Bieszczady vrchol Tarnica (vlevo, 1346 m).

Nejvyšší hora polských Bieszczad, Tarnica, je zároveň pátým největším vrcholem Koruny hor Polska, což je až na pár výjimek seznam téměř shodný s největšími polskými vrcholy. Na její vrchol vede červená turistická stezka a časově náročnější modrá turistická stezka. Vrchol nabízí krásné výhledy na Ukrajinu, ve velmi dobré viditelnosti i na Poloninu Boržavu.

Mezi další atraktivní místa oblasti Bieszczady patří například Polonina Caryňska, která leží v nejzápadnějším výběžku pohoří a poskytuje nádherné výhledy. Velmi oblíbené jsou také výstupy na atraktivní vrchol Wielka Rawka, ze kterého je při dobré viditelnosti možné zahlédnout Tatry na jedné straně a Ukrajinu na straně druhé, a na vrchol Kremenec, nejvyšší vrchol Bukovských vrchů, který leží na slovensko-polsko-ukrajinském trojmezí.

Autor: Hana Honců

Foto: Tomáš Horák

Zájezd:BIESZCZADY – RÁJ PRO ROMANTIKY:

 

Vy se můžete podívat také na Více od tohoto autora

Informovat o reakcích
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments